Dzisiaj serwuję prosty przepis na zupę
krem z marchewek. Ta zupa krem to główna specjalność mojej koleżanki Doroty. Warto dodać, że ona nie ma czasu na gotowanie, więc gwarantuję, że nie
spędzicie dużo czasu w kuchni :)
Potrzebne
składniki:
0,5 kg marchewki, cebulka, 4 średnie
ziemniaki, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, kostka rosołowa, pieprz, słodka
papryka i Vegeta.
Robiłam taką zupę
kilka razy, była dobra. Kila razy już robiłam wzbogaconą o kilka sztuk
pieczarek, ząbek czosnku i również była super. Im więcej dodasz warzyw, tym będzie zdrowsza, a smak zmieni się tylko odrobinę.
Przygotowanie:
Myję marchewkę,
obieram i kroję jakkolwiek, najczęściej w talarki, ponieważ szybciej się
ugotuje. Wrzucam liść i ziele. Twarde
warzywa (np. seler) wrzucam od razu razem z marchewką. Zalewam wodą prawie do pełna (bo dodam pod koniec gotowania ziemniaki, więc poziom zupy wzrośnie) i wstawiam na dużym ogniu. Gdy zaczyna
się gotować, zmniejszam ogień.
Dodaję kostkę
rosołową. Gdy marchewka jest już miękka wrzucam pokrojoną cebulkę, tak samo wcześniej umyte i pokrojone (pieczarki i) ziemniaki. Doprawiam, mieszam. Wracam do kuchni co jakiś czas i sprawdzam, czy ziemniak jest już miękki. Jeśli tak, odstawiam garnek z ognia. Wygląd prawie gotowej zupki nie jest najciekawszy.
To normalne :P
Gdy zupa lekko ostygnie zabieram się za blendowanie. Zanim chwytam za blender wyławiam liść
laurowy i ziele angielskie, następnie blenduję zupę w garnku na gładką masę.
Zupa krem z
marchewek jest już gotowa! J Jeśli wyszła Ci za rzadka możesz następnym razem wrzucić więcej
marchewek lub ziemniaków. Ale jeśli wyszła tak za rzadka, że nie da się jej
nazwać kremem – rada na szybko: ugotuj kilka sztuk ziemniaków i ugotowane zblenduj z
zawartością w garnku.
Smacznego! :)
przetestuje :)
OdpowiedzUsuńSuper! :) Pochwal się później, czy dodawałaś coś do podstawowych składników i jaka Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuń