poniedziałek, 9 marca 2015

Zupa krem z marchewek

Dzisiaj serwuję prosty przepis na zupę krem z marchewek. Ta zupa krem to główna  specjalność mojej koleżanki Doroty. Warto dodać, że ona nie ma czasu na gotowanie, więc gwarantuję, że nie spędzicie dużo czasu w kuchni :)

Potrzebne składniki: 
0,5 kg marchewki, cebulka, 4 średnie ziemniaki, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, kostka rosołowa, pieprz, słodka papryka i Vegeta.

Robiłam taką zupę kilka razy, była dobra. Kila razy już robiłam wzbogaconą o kilka sztuk pieczarek, ząbek czosnku i również była super. Im więcej dodasz warzyw, tym będzie zdrowsza, a smak zmieni się tylko odrobinę.

Przygotowanie:
Myję marchewkę, obieram i kroję jakkolwiek, najczęściej w talarki, ponieważ szybciej się ugotuje. Wrzucam liść i ziele. Twarde warzywa (np. seler) wrzucam od razu razem z marchewką. Zalewam wodą prawie do pełna (bo dodam pod koniec gotowania ziemniaki, więc poziom zupy wzrośnie) i wstawiam na dużym ogniu. Gdy zaczyna się gotować, zmniejszam ogień.



Dodaję kostkę rosołową. Gdy marchewka jest już miękka wrzucam pokrojoną cebulkę, tak samo wcześniej umyte i pokrojone (pieczarki i) ziemniaki. Doprawiam, mieszam. Wracam do kuchni co jakiś czas i sprawdzam, czy ziemniak jest już miękki. Jeśli tak, odstawiam garnek z ognia. Wygląd prawie gotowej zupki nie jest najciekawszy. To normalne :P




Gdy zupa lekko ostygnie zabieram się za blendowanie. Zanim chwytam za blender wyławiam liść laurowy i ziele angielskie, następnie blenduję zupę w garnku na gładką masę.

Zupa krem z marchewek jest już gotowa! J Jeśli wyszła Ci za rzadka możesz następnym razem wrzucić więcej marchewek lub ziemniaków. Ale jeśli wyszła tak za rzadka, że nie da się jej nazwać kremem – rada na szybko: ugotuj kilka sztuk ziemniaków i ugotowane zblenduj z zawartością w garnku. 

Smacznego! :)

2 komentarze:

  1. Super! :) Pochwal się później, czy dodawałaś coś do podstawowych składników i jaka Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń